Nytårstaler – lav nytårstaler med jeres elever

Godt nytår allesammen.

Det er blevet et nyt år – og i den forbindelse ved vi at mange benytter lejligheden til at lave en nytårstale med eleverne.
Eleverne får fortalt en historie, måske lavet et manuskript og ikke mindst så bliver de trænet i at snakke til et kamera og fortælle klart og tydeligt.

Da det er en populær aktivitet, har vi lavet lidt ekstra indhold til jer, som I kan bruge for at skabe lidt stemning eller ramme omkring fortællingen. Se eksempel på dette herunder.

Mediesamlingen Nytår i MovieCut


I mediesamlingen i MovieCut har vi løbende arbejdet på at lave en række nyttige og spændende samlinger af medier; lyd, musik, filmklip og billeder. Senest var det en julesamling i december, og før det den store og efter vores mening uhyre interessante mediesamling fra Greenpeace, og i november 2013 kom også mediesamlingen om John F Kennedy ind. Så samlingerne spænder vidt men rammer meget specifikt ind i de emner vi laver samlinger om.

Med denne samling er der lidt af hvert. Du finder fx filmoptagelser af Livgarden udgivet under en Creative Commons licens, vi har fundet lidt fyrværkeri og en flot film med nedtælling til det nye år. Til lydsiden af nytårstalen kan man hente “Der er et yndigt land” og “Kong Christian stod ved højen mast”.

Kongehuset, statsministeriet med mere – samlet i et mind map

Vi har samlet en række links, materialer, ideer og eksempler i mind mappet herunder. Personligt er jeg begejstret over Statsministeriets hjemmeside med nytårstaler siden 1941. Her kan man både (gen-)se og høre taler fra skiftende statsministre, men derudover kan man faktisk under hver tale også downloade talen og så klippe den til. Fx kunne eleverne måske få til opgave at hente 3-4 taler fra 3 årtier, og klippe max 25 sek fra hver tale sammen til et lille produkt. Min favorit er Anker Jørgensen fra 1978, der taler om “terrrorrr” men som også har en helt anden tilgang til talen end vi ser det nu. Der er næppe nogen der ville beskylde ham for at sparke nogen valgkamp i gang med den tale, men vurdér selv.


Opret dine egne mind maps på MindMeister

Så rigtig god fornøjelse med jeres nytårstaler.