Danmark får sin første daglige lydavis

Fra april behøver du ikke nøjes med at læse din avis. Du kan også lytte til den.

Syv dage om ugen vil Berlingske give adgang til de mange danskere, der ikke har mulighed for at læse en avis – f.eks. ordblinde, svagseende eller danskere, der pendler i bil på arbejde – når dagbladet fremover udkommer i et nyt og tæt samarbejde med Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, Nota.

I Danmark har omkring 750.000 voksne mennesker svært ved at læse. Det skriver nota.nu.

”Vi taler ofte om, at der er et demokratisk underskud i Danmark, fordi mange danskere har svært ved at læse avis. Men nu bliver der faktisk mulighed for at få daglig adgang til at høre avisen for mennesker, der har svært ved at læse,” siger Jens Grund, chefredaktør hos Berlingske, til Nota.nu og fortsætter:

”Formålet er publicistisk – at gavne den demokratiske debat – og vi forventer kun små indtægter på lydavisen. Den kan bl.a. være til glæde for de af vores kunder, der har brug for at fæstne blikket på trafikken eller med alderen har fået et dårligt syn.”

Gratis for Notas brugere

Fordi lydavisen udkommer i tæt samarbejde med Nota, vil Nationalbibliotekets 60.000 brugere fremover hver dag kunne høre Berlingske gratis. Øvrige brugere vil kunne streame lydavisen gennem et abonnement på Berlingskes E-avis.

Ifølge nota.nu har Nota udviklet en syntetisk stemme, der på kort tid kan omsætte Berlingskes papiravis til en fem-seks timer lang lydavis, hvor man kan vælge at høre hele avisen eller blot lytte til enkelte artikler.

”Den syntetiske stemme har ikke samme musikalitet som en levende stemme, men kvaliteten er fuldt ud tilfredsstillende, og for både Berlingske og os handler det meget mere om nytteværdien end den æstetiske værdi, fordi mennesker, der har svært ved at læse, nu pludselig får adgang til en daglig avis. Det er et stort skridt,” siger Michael Wright, direktør i Nota.

Hos Nota kan brugerne allerede abonnere på Weekendavisen som lydavis, men med den nye lancering hos Berlingske bliver det altså muligt at få avis-nyhederne læst op dagligt. Lydavisen vil kunne streames til web, smartphones og tablets.